Orez tailandez pentru persoane si ocazii speciale

4.04.2017. Khao Sangyod Muang Phatthalung, IGP, este un orez din varietatea Sangyod Phatthalung, fotosensibil si cultivat in zone de campie.

El este semanat in provincia Phatthalung din sudul Thailandei si se prezinta sub forma: de orez nedecorticat, de orez brun si de orez semialbit. Phatthalung este o sursa importanta de orez inca din antichitate. Campiile sale vaste, climatul potrivit si bogatia sa in surse de apa fac aceasta provincie ideala pentru cultivarea orezului. Khao Sangyod Muang Phatthalung este cultivat de peste o suta de ani si este pastrat pentru a fi oferit persoanelor in varsta respectate sau pregatit pentru persoane speciale, cum ar fi pentru oaspeti regali, pentru vizitatori oficiali straini sau pentru ocazii deosebite, precum ceremoniile religioase sau festivalurile traditionale. Aceasta traditie a creat o reputatie speciala pentru orezul Khao Sangyod Muang Phatthalung, drept orez pentru persoane si ocazii speciale.

Campia joasa din Phatthalung, creata de aluviunile aduse de revarsarea lacului in anotimpul musonului, ceea ce inseamna un important aport de substante nutritive in sol, este foarte adecvata pentru cultivarea orezului Khao Sangyod Muang Phatthalung, permitandu-i sa dezvolte caracteristici speciale, cum ar fi forma prelunga a boabelor si parfumul delicat.

Orezul Khao Sangyod Muang Phatthalung trebuie sa fie cultivat intre lunile august si octombrie si recoltat in faza de coacere, intre lunile decembrie si februarie. Recoltarea se face in functie de climat si de gradul de maturizare a orezului. Orezul recoltat este apoi depozitat in aceeasi zona geografica, in silozuri cu temperatura si umiditate controlate, pentru a se evita in special riscurile de amestecare cu alte varietati de orez, posibila contaminare, umiditatea ridicata si, astfel, pentru a se preveni diluarea aromei sale specifice.

Principalele practici de productie a orezului Khao Sangyod Muang Phatthalung includ urmatoarele: doua araturi si pregatirea terenului, fertilizarea regulata a solului, ingrijirea plantelor de orez, respectiv gestionarea adecvata a apei, eliminarea orezului din alte tipuri, precum si eliminarea adecvata a daunatorilor.