Carnatul portughez cu paine si ulei de masline

Carnatul afumat Alheira de Vinhais este un produs IGP din Portugalia.

Carnatul afumat este obtinut din carne de porc din rasa Bisaro sau din rase incrucisate cu aceasta, cu conditia ca porcii sa fie 50 % Bisaro, din carne de pasare (numai pentru zeama), din paine regionala din grau si din ulei de masline Tras-os-Montes (indispensabil pentru gustul, aroma si textura specifica pe care o confera produsului), folosind condimente precum sarea, usturoiul si paprica. Are forma unei potcoave, cu o sectiune cilindrica, un diametru de aproximativ 2 cm, o lungime de 30 cm si o greutate de 170-200 g. Continutul este de culoare galbena-maronie. Atunci cand este taiat, continutul prezinta un aspect omogen, desi prezenta filamentelor de carne este evidenta.

Carnea de porc (cap, viscere, rumen si organe) este taiata in bucati de dimensiune medie, iar carcasele pasarilor sunt taiate longitudinal inainte de a fi fierte in apa sarata. Painea este taiata felii subtiri cu tot cu coaja si inmuiata in zeama fierbinte de fierbere. Restul condimentelor (usturoiul, paprica si uleiul de masline Tras-os-Montes), precum si carnea de porc sunt adaugate la acest amestec. Dupa verificarea asezonarii, intestinele de porc sunt umplute imediat si obturate conform unui procedeu specific de innodare si rasucire. Produsul este afumat la foc incet, folosind lemn de stejar si castan din regiune, dupa care se procedeaza la maturarea produsului, care va dura mai mult de 8 zile.