Ovos Moles de Aveiro

Produsul Ovos Moles de Aveiro, IGP, Portugalia, este rezultatul amestecului galbenusurilor crude cu un sirop de zahar. Ele pot fi prezentate ca atare, invelite intr-o vafa, sau ambalate in recipiente de lemn sau portelan.

Ele prezinta o culoare omogena cu diferite nuante, intre galben si portocaliu, cu un luciu uniform si nu foarte pronuntat, o savoare complexa, tipica galbenusului de ou, care evolueaza catre o savoare caracteristica impregnata de arome foarte diferite, cum ar fi caramelul, scortisoara si fructele uscate, rezultand din reactii chimice care se produc in timpul coacerii intre zahar si compusii galbenusului de ou. Gustul lor dulce, sinteza a savorii galbenusului si a zaharului, este insotit de o consistenta groasa, dar cremoasa. Vafa utilizata uneori in scopul comercializarii prezinta o culoare omogena, intre alb si crem, opaca, fara luciu si fara miros sau cu un usor miros de faina. Ea are o savoare proprie, o consistenta plastica si sfaramicioasa, o compozitie uscata, neteda si uniforma. Conform unei traditii istorice transmise din generatie in generatie, acest produs prezinta diferite forme de comercializare, ambalat in recipiente de lemn sau portelan, pictate cu motive care fac trimitere la regiunea Aveiro, sau invelit in vafa, avand forme caracteristice lagunelor (pesti, crabi-de-tarm, midii, cochilii, melci-de-mare, butoiase de lemn, colaci de salvare, moluste, butoiase cu doage, scoici) sau in forma de fructe uscate (nuci si castane). 

În conformitate cu modurile de fabricatie locala, constante si reglementate prin lege, galbenusurile sunt separate cu atentie de albusuri, fie manual, fie cu ajutorul unui instrument adecvat. In acelasi timp, separat se pregateste un sirop de zahar, incalzindu-se zaharul pana la un punct care se situeaza intre momentul in care fundul cratitei este vizibil si momentul in care zaharul se trage in fire groase. Galbenusurile se incorporeaza in siropul de zahar dupa racirea acestuia. Acest amestec se coace la o temperatura de 110 grade C. Amestecul se lasa apoi sa se raceasca si sa stea 24 de ore in etuve sau in locuri adecvate din "laboratoarele cofetarilor", deoarece in aceasta faza amestecul oualor moi de Aveiro este foarte sensibil la schimbari bruste de temperatura si absoarbe usor mirosurile exterioare. Incepand cu aceasta etapa si in functie de prezentarea finala dorita, amestecul racit poate fi utilizat pentru: a umple recipientele care sunt apoi inchise cu capacul lor, precum si cu o folie retractabila, in scopul de a izola produsul si de a-l proteja; a da forme vafelor, care sunt apoi presate manual dupa ce au fost lipite. Vafele se separa cu ajutorul foarfecilor si se decupeaza in unghi drept, in functie de diferitele motive. Ele se asaza pe tavi si se lasa sa se usuce, dupa care pot fi acoperite sau nu cu sirop de zahar, ceea ce asigura o protectie suplimentara impotriva alterarii produsului.