Sloiul de oaie

In localitatea Baia de Fier, sat Cernadia, Nr 116, CP 217031, Judetul Gorj,  se produce sloiul  de oaie, produs traditional inscris in Registrul de Produs Montan.

Sloiul de oaie este un produs preparat integral din carne de oaie conform retetei traditionale, cu respectarea normelor sanitare si sanitare veterinare. Tot procesul de preparare se face manual. Se foloseste carne numai de la animalele din gospodaria proprie, si fara nici un fel de stabilizatori, aditivi, potenţiatori de gust, etc.

Sloiul de oaie Agurida Grigore P.F. este o mâncare tradițională din carne de oaie, o delicatesă preparată la stână. Sloiul de oaie conține 100% carne și grăsime de oaie și se obține în urma fierberii. Se păstrează în încăperi reci sau în beciuri. În vremurile vechi, pe munți, sloiul se ținea în izvoare, în apă de izvor rece, înfășurat în tifon sau, mai demult, în pânză. Stratul de grăsime cu care este acoperit sloiul făcea ca preparatul să nu fie ”spălat” de gust, iar temperatura scăzută a izvorului păstrau carnea bună de consum, timp de mai multe luni. Producatorul ofera si alte preparate dupa retete traditionale.