Preparate traditionale romanesti la AgroBalt 2018

In perioada 24-26 mai 2018 se va desfasura la Vilnius, Lituania, cea de-a 22-a editie a expozitiei internationale AgroBalt 2018.

La standul MADR, vizitatorii vor putea degusta produse romanesti inregistrate cu Indicatie Geografica Protejata, precum: Magiun de prune Topoloveni din județul Arges, Salam de Sibiu produs de cei 6 membri ai Asociatiei Producatorilor de Salam de Sibiu, din judetele Bacau, Sibiu, Brasov, Calarasi, Ilfov si Bucureşti, Novac afumat din Tara Barsei, judetul Brasov, Telemea de Ibanesti de la membrii Asociatiei pentru promovarea produselor traditionale de pe Valea Gurghiului, judetul Mures, produs inregistrat cu Denumire de Origine Protejata, Palinca de Bihor, produs cu indicatie geografica la bauturi spirtoase.

In cadrul Expozitiei Internationale pentru agricultura si industrie alimentara „AgroBalt” vor fi prezentate si produse ale caror documentatii se afla depuse la Comisia Europeana: Carnatii de Plescoi din judetul Buzau, Scrumbia de Dunare afumata de la membrii Asociatiei Ro-Pescador din Tulcea. De asemenea, vor mai fi oferite spre degustare alte trei produse ale caror documentatii sunt in curs de finalizare pentru a obtine protectie europeana: Telemea de Sibiu de la Asociatia Producatorilor de Telemea de Sibiu, Branza de Vaideeni obtinuta de membrii Cooperativei Agricole Vaideeni, Salata cu icre de stiuca de Tulcea de la Asociatia Ro-Pescador din Tulcea.

Federatia Nationala a Producatorilor de Produse Traditionale va oferi spre degustare cu sprijinul membrilor asociatiilor locale, preparate din diferite regiuni ale Romaniei, cum ar fi produse din lapte: branza, cascaval, cas afumat si neafumat, telemea, branza de burduf in coajă de brad, produse din carne (carnati de porc sau de oaie, slanina afumata, costita afumata, muschi afumat, ghiudem, babic, carnati picanti, carnati de casa, costita afumata, pastrama afumata etc.) produse de panificatie si patiserie (Cozonac Domnesc, Cozonac Comoara Macinului, paine cu cartofi), produsele din peste (bagheta pescareasca, batog afumat, pastrav ardelenesc, pastrama pescareasca, icre de crap), vinul alb si rosu.

Oaspeții targului se vor putea delecta, de asemenea, cu delicatese precum dulceata de cirese amare/capsuni/visine/zmeura/caise/ardei iute/lavanda/mamordica, gem de prune, zacusca si tocana de legume, prune uscate de Leleasca.

 

Sursa: Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale

 


Cautare