Mucenici ca la Buzau

Sarbatoarea Sfintilor 40 de Mucenici din Sebastia, praznuita pe data de 9 martie, a generat sarbatoare traditionala Mucenicii sau Macinicii.

In acea zi, se face curatenie mare in gospodarii, incinerandu-se gunoaiele stranse numai cu foc adus din casa, pentru a duce caldura din casa si afara. In ziua Mucenicilor, gospodinele fac, in cinstea sfintilor, 40 de colaci numiti sfinti, mucenici sau bradosi. In Moldova, mucenicii, numiti sfintișori, au forma cifrei 8 si sunt copti din aluat de cozonac, apoi unsi cu miere si nuca. In Muntenia, mucenicii sunt mai mici si sunt fierti in apa cu zahar, cu scortisoara si nuca, simbolizand lacul in care au fost aruncati Sfintii Mucenici. In Muntenia, sunt mai des intalniti macinicii fierti, facuti din aluat nedospit.

Macinici fierti ca la Buzau se fac din faina, apa si sare. Se framanta un aluat elastic din care se modeleaza forme de opt foarte mici. Se pune un vas cu 2 l apa la fiert, iar cand aceasta da in clocot se introduc macinicii si se fierb pana cand se ridica la suprafata. Spre sfarsitul fierberii se adauga zahar, coaja de lamaie, scortisoara, esenta de rom si nuci, dupa gust. Pentru o aroma deosebita, inainte de a fi adaugate, nucile se taie in bucati mai mici si se coc in cuptor. Macinicii se pot fierbe imediat dupa ce se modeleaza sau se pot lasa la uscat de pe o zi pe alta.