Zacusca de vinete damboviteana

Zacusca de vinete din satul Baldana, comuna Tartasesti, Dambovita.

Comuna Tartasesti se afla la 32 km de Bucuresti si prima atestare documentara a comunei dateaza din anul 1635. Povestea produsului ,,Zacusca de vinete” este atestata verbal.

Taranii se duceau la camp la cules de rosii, vinete, legume etc. Acolo, pe ceaun faceau asa zisa tocanita de legume, numita zacusca. Apoi, fiecare a diversificat produsul in functie de zona; asa a aparut zacusca cu ciuperci, de gogonele etc.

Producatorul ENACHE MIHAELA-LILIANA, Sat Baldana 354, Com. Tartasesti ne ofera urmatoarea reteta:

Ingrediente: ardei rosu (capia), gogosari, vinete, ceapa

Mod de preparare: Capia si gogosarii sunt copti pe carbune, ceea ce confera un alt gust produsului. Vinetele se coc pe lemne la foc iute. Se amesteca toate ingredientele, dupa omogenizare se introduc in cuptor, apoi, in borcan si se sterilizeaza. Termen de valabilitate: 2 ani.