Preparate ialomitene

Preparatele traditionale ialomitene sunt prezentate anual intr-un concurs organizat „La Casa Tudorii”.

Evenimentul a fost gazduit de baza de cercetare si expunere muzeala Orasul de Floci din comuna Giurgeni. Aici, in anul 1558 s-a nascut domnitorul Mihai Viteazul. Mama voievodului român a fost Tudora. Festivalul-concurs de tradiţte culinara ”La Casa Tudorii” a reunit in acest an 300 de participanti.

Au venit cu puricei, chirosti, azima, turte, cu colarezi, turtoi, paine de casa, reprezentantele grupului de la Luciu. Comunitatea de lipoveni din localitatea Bordusani si cea aromana au propus mancaruri, precum lapsa (o supa cu coca fiarta si cu pui), budinca de orez, coltunasi cu visine, preparate din peste.

Cele peste 70 de echipaje inscrise in concurs au incercat sa impresioneze degustatorii, dar mai ales juriul cu bucate dintre cele mai alese. Mancaruri calde, antreuri, preparate de cofetarie sau patiserie, conservate si semiconservate si-au făcut loc pe mesele decorate cu elemente traditionale, specifice judetului Ialomita