Casul de casa

Prepararea casului proaspat de casa:

Laptele putin caldut se amesteca cu chegul cumparat de la farmacia veterinara. La 10 litri de lapte se pune 15 ml de cheag si se lasa la inchegat, dupa ce s-a acoperit vasul.

Dupa aproximativ o ora, timp in care laptele s-a inchegat, se amesteca imediat cu o lingura pentru a se sapara zarul si se preseaza usor cazeina cu ambele palme ca sa se adune intr-un loc. Se toarna intr-un vas acoperit cu tifon, apoi se strange tifonul si se preseaza cu mana pentru a se scurge tot zerul.

Se dezveleste tifonul si se zdrobeste branza cu mana, adunand iar tifonul in jur ei si se repeta aceasta operatiune inca de doua ori. Dupa aceea branza invelita in tifon se pune intr-o forma potrivita, peste care se pune o greutate si se lasa 7-8 ore se se scurga tot zerul. Casul astfel obtinut se poate consuma proaspat sau se poate conserva in saramura ca si branza telemea.