Mititeii de la "Carul cu bere"

Mititeii de la "Carul cu bere" sunt un produs culinar din carne de vita, in stare finita de sapte pana la opt centimetri lungime si de trei centimetri grosime . 

i isi au originea in Balkan, provenind din Serbia, dar se intalnesc si in Grecia si Turcia, de unde au fost preluati de bucataria romaneasca. Cum le spune si numele, sunt niste rulouri mici, fiind si numiti astfel: mici, in Regat, din carne cu mirodenii. Se servesc numai proaspat prajiti pe gratar de jar, fie cu tacam, ori la scobitoare sub forma de gustare.

Se ia carnita de vaca de la gat (ceafa, piept de vita), fara a se indeparta grasimea si se da de doua ori prin masina, pentru a se marunti cat mai bine si cat mai uniform. Daca va fi carnea prea slaba, se va adauga ceva seu de vaca sau din lipsa acestuia chiar de oaie, ca la 100 pana la 150 de grame pe fiecare kilogram cantarit de carne. Nu se va lua in nici un caz slaninuta, costita sau carne de porc, care nu fac decat sa strice gustul si sa ia din minunata savoarelor a mititeilor. Se fierbe o zeama din oase de vaca cu maduva, care se scade bine, din 500 grame de oase la fiece kilogram de carne.
Se pregatesc, pentru fiecare kilogram de carne, mirodenii si condimente dupa cum urmeaza: 8 grame de piper proaspat pisat marunt; 12 grame de cimbru uscat cat mai proaspat pisat marunt; 4 grame de enibahar pisat marunt; 2 grame de coriandru pisat marunt; 2 grame de chimion turcesc pisat marunt; 1 gram de anis stelat pisat marunt; 8 grame de bicarbonat de sodiu; 1 lingurita de zeama de lamaie; 1 lingura de untdelemn; 1 capatana buna de usturoi aromat si nu din cel iute.

La cantitati mai mari de cinci kilograme, se va adauga pentru fiecare alte cinci kilograme de carne, cate o masura mai mult din mirodeniile pomenite.

Se tine la rece pana a doua zi. Cu trei ore inainte de a fi prajiti si serviti mititeii, se scoate amestecul pentru a se incalzi si muia; apoi se formeaza mititeii ca de un deget mare lungime si ca de doua degete grosime, se ung cu untdelemn pe toate partile si la capete si se lasa sa stea la zvantat o ora. Se prajesc pe jar iute de lemne sau carbune, ungandu-se din cand in cand cu mujdei, asa ca sa prinda o crusta rumena de jur imprejur. Se intoarce fiecare mititel doar de trei ori pana este prajit. La prajit mititeii vor scadea putin, de unde si denumirea lor, cea de mici. Nu se lasa sa se patrunda, ca sa nu se usuce sucul care contine savoarea condimentelor. Daca se prajesc la foc prea mic, mititeii scad prea tare, se usuca, lapada tot sucul aromat si devin seci.
Se servesc alaturi de chifle proaspete ori felii de franzela, cu Mutard de Dijon sau mustar picant si aromat, dupa preferinta si cu sare si ciusca. Doar si numai asa veti obtine mititei savurosi cum se zice ca numai la noi sunt.


Sfaturi utile:

  • in reteta apare anis stelat (anason stelat), care sa gaseste in special la magazinele exotice, cu condimente si ingrediente orientale.

  • nu confundati chimionul turcesc cu chimenul!

  • puteti pune circa 10 grame de sare (o lingura rasa) la kilogramul de carne, inainte de a-i modela si a-i pune pe gratar.

  • lasati supa de oase sa scada pana devine vascoasa.

  • folositi usturoi romanesc, cu coaja rozalie.