Sarbatori si traditii in ianuarie

Luna ianuarie se mai numeste GERAR sau CALINDAR, este de 31 de zile si are ziua de 10 ore, iar noaptea de 14 ore.

1 – Anul Nou, Craciunul Mic, Sanvasai, Siva

Anul Nou este mai mult o sarbatoare laica decat una religioasa. Ea marcheaza trecerea in noul an civil, fiind si ziua de praznuire a Sfantului Vasile Cel Mare.

5 – Ajunul Bobotezei

6 – Boboteaza, Chiraleisa

7 – Iordanitul Femeilor, Santion

In Moldova si Transilvania se practica chiraleisa, un obicei de purificare a spatiului si de invocare a rodului bogat ce are loc la Boboteaza. In ziua de Iordan in satele din nordul tarii, femeile se adunau in grupuri mari acasa la cineva si duceau alimente si bautura. Dupa ce serveau masa, ele cantau si jucau toata noaptea.

8 – Ziua Moasei.

In traditia satului romanesc, in ziua de 8 ianuarie, Moasa Satului dadea o masa la care erau invitate toate mamele care nascusera si gravidele care urmau sa nasca.

11 – Tudose.

Traditia spune ca cine lucreaza în ziua de Cuv. Tudosie cel Mare va zacea de lingoare.

16 – Circovii de Iarna, Antanasiile, Sanpetrul Lupilor, Miezul Iernii, Fulgeratoarele

17 – Circovii de Iarna, Antanasiile, Fulgeratoarele

18 – Circovii de Iarna, Tanase de Ciuma, Fulgeratoarele

Sarbatorile traditionale din perioada 16-18 ianuarie sunt Sampetrul Lupilor, Atanasiile si Carcovii de iarna. Cine sarbatoreste Sanpetrul Lupilor este ferit de boala si inchisoare si are noroc la vite si la albine, aflandu-se sub protectia Sf.Petru. Atanasiile este tinuta pentru sanatate, in special pentru sanatatea copiilor.

20 – Eftimie.

Cine vrea sa aiba livezi roditoare, sa nu sufere de friguri, de pagube si de primejdii trebuie sa tina sarbatoarea Sfantului Eftimie cel Mare. Barbatii trebuie sa-i respecte ziua, ca sa fie sanatosi.

29 Filipii de Iarna.

30 – Treisfetitele: Sfintii Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul si Ioan Gura de Aur

31 Filipii de Iarna.

Filipii de iarna, este o traditie populara sarbatorita in perioada 29-31 ianuarie. Sarbatoarea este tinuta in primul rand in casele pastorilor sau taranilor crescatori de vite. Trisfetitele e o sarbatoare ce se tine mai ales la casele unde erau fete de maritat pentru norocul lor.

 


Cautare