Sfantului Nicolae in Romania

In noaptea de 5 decembrie, inainte de a fi asezate la usa sau pervazul ferestrei, cizmele sunt curatate si lustruite cu grija pentru a astepta venirea lui Mos Nicolae.

Mos Nicolae este generos oferind copiilor si adultilor un mic cadou, alcatuit, de obicei din nuci, dulciuri, ciocolata, sosete, manusi, etc. Nu lipseste nuielusa mosului. Confectionata din ramura subtire de nuc, dat cu argint sau bronz aurit, este lasata ca un avertisment pentru persoana care nu a fost destul de ascultatoare si cuminte. Marile cadouri sunt asteptate de Craciun. Aproximativ, 93,8% dintre romanii care traiesc in mediul rural si 88,4% din cei care traiesc in mediul urban cumpara cadouri de Sfantul Nicolae. Dulciurile, reprezinta cea mai populara alegere, respectiv 71,2%. Alte cadouri populare sunt jucariile, hainele si cartile. Cei din mediul urban achizitioneaza articole mai scumpe, cum ar fi smartphone-uri sau tablete. Cercetarea pietei din Romania arata ca peste 90% dintre romani intentioneaza sa ofere cadouri pentru Ziua Sf. Nicolae.

De Mos Nicolae se mai ofera incaltaminte, fructe, cosmetice si parfumuri. Mai putin frecvente sunt bijuteriile, articolele electronice, cele de uz casnic sau biletele de calatorie. Daca ninge in ziua de sase decembrie inseamna ca Sfantul Nicolae isi scutura barba si incepe iarna. Conform ultimului recesamant 815.453 persoane sarbatoresc ziua numelui, respectiv 530.089 barbati (Nicolae, Nicu) si 285.364 femei (Nicoleta, Nicola). Sunt peste 1000 de biserici cu hramul Sfantului Nicolae in Romania si 23 in Bucuresti.

 

 


Cautare