Kwanzaa

Festivalul Kwanzaa are loc in perioada 26 decembrie si 1 ianuarie si sarbatoreste cultura si istoria africana si afro-americana.

Numele Kwanzaa (matunda ya kwanza), inseamna primele fructe in limba swahili vorbita in Kenya, Uganda, Tanzania, Mozambic si Zimbabwe. Kwanzaa este celebrata in SUA si Africa, iar participantii la ea, aprind o lumanare in fiecare zi. Sarbatoarea creata de Ron Karenga si sarbatorita prima data in 1966, culmineaza cu o mare petrece si oferirea de cadouri.

In timpul festivalului Kwanzaa se foloseste un suport special de lumanari numit kinara. Kinara are sapte lumanari, ditre care: trei rosii pe stanga, trei verzi pe dreapta, si o lumanare neagra in centru. Rosul, verde si negrul reprezinta tricolorul Africii. Lumanarea neagra este aprinsa prima si apoi se aprind, cate una in fiecare seara, alternativ, lumanarile rosii si verzi incepand cu cele laterale. Cele sapte zile reprezinta: unitatea, auto-determinare; munca colectiva si responsabilitatea; economia si cooperarea; amintirea si restaurarea culturii africane, creativitatea, credinta.

Pe masa sunt sapte obiecte simbolice: un covor tesut, o cupa a unitatii (din care bea suc fiecare participant), fructe si legume (banane, portocale, etc), suportul Kinara, sapte lumanari, stiuleti de porumb, si un cadou mestesugaresc african. Oamenii se saluta cu "Habari gani", iar raspunsul la salut este principiul acelei zile. 

 

 


Cautare