Guy Fawkes' Day

Guy Fawkes' Day este o sarbatoare care se tine in ziua de 5 noiembrie, si care aminteste de incercarea lui Guy Fawkes de a arunca in aer cladirea parlamentului englez, in 1605.

Noaptea lui Guy Fawkes se sarbatoreste in Regatul Unit si in unele tari ale Commonwealth-ului si comemoreaza complotul, festivitate in care se arde o papusa ce-l reprezintă pe Fawkes, insotita de un foc de artificii. Copiii obisnuiau sa defileze pe starzi cerand un "Penny for the Guy".

Guy Fawkes era membru al unui grup de restaurationisti catolici din Anglia care au planuit Complotul Prafului de Pusca. Scopul lor era inlaturarea guvernarii protestante din tara prin aruncarea in aer a cladirii Parlamentului in timp ce inauntru se aflau Regele James I si intreaga nobilime protestanta. Fawkes a fost cel insarcinat cu punerea sa in aplicare. A fost arestat cu cateva ore inainte de explozia planuita, in timpul unei inspectii a subsolului Parlamentului si apoi executat public.

Guy Fawkes a intruchipat unul dintre cei mai admirati rebeli din toate timpurile. Masca atribuita lui a revenit recent in actualitate ca un simbol al celor care se opun abuzurilor regimurilor politice. Masca este purtata cu mandrie de sustinatorii miscarii Anonymous.

 

 


Cautare