Sarbatoarea Dintilor

Ziua de 11 aprilie este Sarbatoarea Dintilor conform calendarului popular.

 

Luna aprilie este cunoscuta ca si luna Prier, un tanar frumos si nestatornic. In aceasta luna se continua semanatul de primavara, inceput in martie. Inainte se inchideau tarinile, pasunatul devalmas fiind intrerupt pentru cateva luni, animalele nu mai erau lasate sa pasuneze slobode, se formau turmele, se reparau gardurile tarinilor, se tundeau oile inainte de a fi urcate la pasune etc.

Luna Prier cuprinde urmatoarele sarbatori populare: ziua pacalitului – 1 aprilie, nunta urzicilor – 2 aprilie, ziua brandusei – 6 aprilie, sarbatoarea dintilor – 11 aprilie, Anul Nou pastoral – 23 aprilie, Marcul boilor – 23 aprilie.

Ziua de 11 Aprilie este dedicata Sfantului Antipa, despre care oamenii din popor cred ca vindeca durerile de dinti si masele. Sfantul Antipa s-a rugat pentru cei care ii vor face pomenire sa fie feriti de patimi si de alte boli, de nesuferita durere a dintilor, cum si pentru lasarea pacatelor, ca sa dobandeasca mila la judecata care va sa fie pentru toata lumea.

Se spune ca Sfantul Antipa a fost rapit de oamenii cei pagani ce l-au dus la capistea Artemidei, unde era un bou de arama, pe care arzandu-l, l-au aruncat pe mucenic peste el. Dar el insemnându-se cu semnul Crucii, se ruga din mijlocul focului catre Dumnezeu, strigand: "Dumnezeule, Cel ce ne-ai aratat Taina cea din veac ascunsa, pe Domnul nostru Iisus Hristos, prin care si sfaturile Tale cele nestiute ni le-ai descoperit, iti multumesc de toate bunatatile Tale, ca ne mantuiesti pe noi cei ce nadajduim spre Tine si m-ai invrednicit in ceasul acesta, sa fiu vrednic sa ma scriu in numarul sfintilor mucenici, care au patimit pentru numele Tau cel Sfant. Primeste duhul meu cand va iesi din viata aceasta si-mi da parte ca sa aflu doar la Tine parte si la Unul Nascut Fiul Tau si nu numai pe mine, dar si pe cei ce vor fi dupa mine, sa-i faci partasi milei Tale, ca de toti sa se slaveasca numele Tau cel Sfant, in veci. Amin".

Ispravindu-si rugaciunea si-a dat duhul in mainile lui Dumnezeu, adormind cu somn dulce si s-a suit la cer. Apoi niste barbati binecredinciosi, luand sfintele lui moaste, le-au pus cu cinste in aceeasi cetate a Pergamului. Si a izvorat dintr-insele mir, care tamaduia toate bolile omenesti, intru slava lui Hristos Dumnezeul nostru, Cel slavit impreuna cu Tatal si cu Sfantul Duh in veci. Amin.

 


Cautare