Simboluri si obiceiuri de Paste

Sarbatoarea Pastelui aduce cu sine o sumedenie de traditii si obiceiuri, care mai de care mai frumoase. Sa descoperim si noi cateva dintre acestea, traditii diferite in functie de zone ale Romaniei.

De ce se inrosesc ouale de Paste? Legenda spune ca Maica Domnului, care venise sa-si planga fiul rastignit, a asezat la picioarele acestuia un cos cu oua. Acestea s-au inrosit de la sangele care curgea din ranile Mantuitorului, iar de atunci ouale se inrosesc de Paste.

Cojile de oua. In Bucovina, cojile ramase de la oua nu se arunca la gunoi, ci se arunca in rau, pentru ca apa sa le poarte la “Blajini”. In acest fel “Blajinii” afla ca este Pastele.

Lumanarea este lumina Invierii Domnului, a biruintei binelui asupra raului si a vietii asupra mortii. Ducem lumina in casele noastre pentru a binecuvanta locuinta si pentru a o feri de rele.

Iepurasul de Paste. Acesta a aparut in urma unei legenda care spune ca zeita Eostre a gasit intr-o zi o pasare ranita. Pentru a o salva, a transformat-o in iepure, semnul fertilitatii. Insa ce era putin ciudat, este ca acest iepure minunat depunea oua.

Obiceiuri:

  • in dimineata primei zile de Paste, tinerele fete se spala cu apa sfintita ca sa fie frumoase pe tot parcursul anului;

  • oamenii imbraca haine noi si curate, semn al schimbarii;

  • potrivit traditiei, se gatesc preparate speciale, precum drobul, pasca sau mielul;

  • unii oameni poarta frunze de nuc in jurul taliei, deoarece se crede ca asta a purtat si Hristos in timpul Inaltarii;

  • de obicei Pastele se sarbatoreste in familie, la o masa imbelsugata;

  • tot acum se sfinteste la biserica si o sticla de vin rosu, simbolizand sangele lui Hristos.



Cautare