Pseudopesta aviara

Pseudopesta aviara sau boala de Newcastle (cunoscuta in regiunile din Moldova si sub numele de ciuma a gainilor).

Este o boala virala, extrem de contagioasa, care evolueaza predominant la galinacee, la toate varstele, sub forma de epizootii pustiitoare, cu caracter septicemic. Boala apare si la curci, bibilici, fazani sau purumbei. Palmipedele nu sunt receptive la formele naturale de boala. Rezistenta virusului pseudopestei aviare este foarte mare. El ramane activ in intervalul unui pH cuprins intre limitele 3 – 16. Temperaturile joase, de aproximativ – 20 grade C, in conditii de intuneric si uscaciune il conserva aproximativ 3 ani, in timp ce la + 4grade C acesta rezista 3 – 4 luni in sange si 6 luni in apa. Sursele de infectie sunt reprezentate de pasarile bolnave si de cadavrele acestora, de solul contaminat, apa si asternutul, precum si de diverse obiecte folosite in comun in adaposturi.

Boala se manifesta in principal sub trei forme clinice:

  • forma supraacuta este caracterizată prin lipsa simptomelor clinice evidente.

  • forma acuta a bolii este insotita de hipertermie (43 – 44 grade C), inapetenta, polidipsie, somnolenta, exsudat mucos, abundent in cavitatea bucala, cu scurgerea lui din cioc. Semnele clinice sunt alarmante. Respiratia este dificila, adesea horcaitoare, iar pasarea scoate, din cand in cand, tipete caraitoare.

  • forma subacuta este caracterizata prin aceleasi manifestari clinice, dar cu o evolutie lenta. Ea poate dura aproximativ 2 saptamani. Aceasta forma de boala este intalnita mai frecvent la pasarile adulte care dezvolta adesea formele nervoase ale bolii si mor in proportie de 30 – 40%.

 


Cautare