Cum construim o fantana ?

Reguli privind amplasarea si constructia fantanilor.

Primele reguli se refera la alegerea amplasamentului sursei de apa. Distanta intre viitoarea fantana si orice sursa de poluare – grajd, cotet, latrina, depozit de gunoi, etc – trebuie sa fie de cel putin zece metri. Apoi, in zonele in panta, se va urmari ca putul sa fie amplasat mai sus sau, in cel mai rau caz, la aceasi inaltime cu sursele de poluare enumerate. Sursele sunt, cu toate, generatoare de azotati, atat de daunatori in cantitati mari!

Adancimea fantanii trebuie astfel calculata incat stratul de apa folosit sa aiba o adancime de cel putin patru metri. Peretii trebuie sa fie din materiale impermeabile: ciment, caramida sau piatra, beton, tuburi de polipropilena de inalta densitate sau alte materiale asemenea. Ideea este sa devina imposibila patrunderea in interiorul tubului fantanii a unor infiltratii din straturile superioare panzei freatice! Astfel va fi evitata, in buna parte, patrunderea in apa fantanii a scurgerilor provenite de la ingrasamintele folosite sau de la gunoiul de grajd din gospodarie. In jurul fantanii trebuie sa existe o zona de protectie cu o raza de cel putin 1,5 metri. Terenul din acest perimetru trebuie sa fie impermeabilizat si cimentat sau pietruit si sa aiba o panta care sa asigure scurgerea apei.

Fantana trebuie sa aiba ghizduri (perete de imprejmuire), incepand de la 60 cm sub sol si pana la 70 – 100 cm deasupra. Mai trebuie sa aiba un capac, care sa impiedice patrunderea impuritatilor. Deasemenea, este indicat sa aiba si un acoperis, care sa impiedice ploaia sa ajunga in put. Galeata se tine in interiorul putului. Lantul trebuie sa aiba un limitator de lungime, care sa impiedice galeata sa ajunga pe fund si sa tulbure apa. Daca se foloseste o pompa, aceasta trebuie amplasata suficient de sus, fata de stratul de pe fund, incat sa nu absoarba impuritati.

Fantanaru Constantin Oniu zis “Ciacaru” din localitatea Bosanci, judetul Suceava a construit manual cu echipa lui in jur de 500 de fantani. In prezent, impreuna cu echipa sa, pe langa fantani, executa si lucrari de constructii.

 

 


Cautare