Ferma de iepuri

Pentru construirea fermelor mari de iepuri este necesar sa se construiasca cladiri de productie pentru diferite categorii de iepuri, cladiri pentru abator, depozitare si furajare.

Pentru ferma de iepuri se alege un teren neted, cu apa freatica la suprafata, ferit de vanturi puternice, pe un sol care sa nu fie argilos sau mocirlos. Pentru construirea fermei este necesar sa existe posibilitatea aprovizionarii cu apa, cu curent electric si existenta legaturilor rutiere. Terenul trebuie sa fie imprejmuit de un gard solid care sa nu permita accesul animalelor (cainilor) si a oamenilor. Ferma trebuie ferita de zgomotul provocat de mijloacele de transport rutiere sau feroviare si sa fie asezata la departare de alte ferme de animale. In cresterea iepurilor se folosesc custi in spatii deschise, in spatii inchise si combinat.

Iepurii, in decursul unui an, sunt expusi la aer curat si la soare. In cazul in care o singura persoana poate avea grija de 100 de femele se practica cresterea in custi sub cerul liber. Custile sub cerul liber au un etaj sau doua, construite din lemn, metal sau zidarie, cu o suprafata a podelei de 0,7-0,8 mp. Podeaua custii se face in forma de gratar, pentru a permite rezidurilor sa cada. Partea din fata a custilor se face din plasa, prevazuta cu usa, tot din plasa. La usa sunt montate un sistem combinat de hranire (pentru furaj concentrat, verde sau suculent) si un sistem de adapatoare (jgheaburi sau sticle). Custile zidite sunt mai confortabile, mai calduroase iarna si mai racoroase vara. Iepurii de carne precum Uriasul Belgian sau Uriasul Alb au nevoie de custi de dimensiuni mai mari. din lemn sau zidarie.

 

 

 

 

 


Cautare