Cultura de mazare in gradina

Mazarea fiind rezistenta la frig, se seamana foarte devreme, indata ce se poate lucra in gradina.

Ea se cultiva pe portiunea de teren cu pamant afanat si neingrasat cu gunoi de grajd. Se seamana in randuri distantate la 20-25 cm, sau se seamana in cuiburi la 30-35 cm punand cate 5-6 boabe intr-un cuib. Adancimea de semanat este de 5-7 cm. Pentru a obtine pastai verzi toamna, semanatul se face in luna iulie. Pentru o suprafata de 10 metri patrati este necesara o cantitate de 150-200 grame samanta.

Cultura se praseste o data sau de doaua ori. Recoltarea pastailor se face cand boabele au ajuns la marimea normala, dar cand sunt dulci. Prin intarzierea recoltarii, boabele isi pierd gustul dulce, devin fainoase si se sfarama la fiert. De pe suprafata de 10 mp se obtine o productie de 4-5 kg de boabe verzi.

Mazarea are un rol deosebit in mentinerea greutatii deoarece contine multe proteine, fibre si substante hranitoare si are un continut mic de grasime si calorii. Previne cancerul de stomac pentruca contine un polifenol ce ne protejeaza sanatatea. Are un aportul energetic, cu rol in anti-imbatranire si in fortificarea sistemului imunitar. Previne ridurile, boala Alzheimer, artrita, bronsita, osteoporoza si candida. Regleaza zaharului din sange, reduce colesterolul rau, previne bolile de inima si constipatia.

Mazarea lucreaza cu bacteriile din pamant pentru a “fixa” azotul din aer si a-l depozita în sol. Aceasta reduce nevoia de ingrasaminte artificiale pe baza de azot. Dupa ce mazarea a fost recoltata, planta ramasa se rupe cu usurinta pentru a crea mai mult ingrasamant organic pentru sol. Mazarea e in masura sa se dezvolte in conditii de umiditate minima, astfel ca e o cultura perfecta in multe zone care nu necesita irigare.

Seminte de mazare >>

 


Cautare