Gospodaria rurala in zona de munte

In gospodaria rurala montana, hambarul si adapostul de animale trebuie sa fie situate mai sus ca si nivel decat casa de locuit.

Va trebui sa amenajam adaposturile pentru animale cat mai sus posibil. Sistemele de colectare a apei de pe acoperisul hambarului si a adapostului de animale vor asigura, prin curgere gravitationala, apa pentru casa si gradina. Rezervoarele care aduna apa de pe acoperis pot fi structuri ingropata in pamant sau pot fi construite deasupra, sub forma de bolta acoperita de iedera. Astfel, sub rezervor, vom amenaja un loc racoros si placut unde putem sta la odihna in verile caniculare. Rezervoarele pot fi integrate structural in hambare, sau pot fi ingropa la baza cladirilor. Cladirile amplasate sus pe versant pot avea rezervoarele sub ele.

Unul dintre avantajele amplasarii gainilor deasupra locului de gradina este faptul ca ele vor asigura resturi vegetale pentru mulci, care pot fi usor aduse jos. Gainile sunt masini de tocat, care totodata indeparteaza semintele. Astfel, pe cand ajunge in gradina, mulciul a primit ingrasamant suplimentar, semintele de buruieni au fost indepartate si este maruntit.

Pe versanti, focul va avansa intotdeauna in sus, cu repeziciune. Apa din rezervor, caile de acces, valurile de pamant, zidurile din piatra si iarba pascuta scurt de gaini si animale, toate orientate spre sectorul din vale, constituie si sisteme de aparare impotriva incendiilor. Numai in circumstante rare va trebui sa ne facem griji cu adevarat in legatura cu incendiile din vale.

Bill Mollison - Introducere în permacultura

 


 


Cautare