Taluzul de pamant din fata casei

Pe terenurile plane va trebui sa acordam mai multa atentia taluzurilor de pamant.

Cea mai rapida modalitate de a ridica un paravan este amenajarea unui val de pamant insotit de un sant. Ridicati un val de pamant de 1,2 – 1,8 metri si incepeti sa il plantati. Santul functioneaza perfect, si o parte din apa acumulata va aproviziona gradina anuala. Zonele plane sunt adeseori foarte calde. In general, puteti folosi valurile de pamant in doua moduri: ofera un punct de pornire pentru protectia impotriva vantului; asigura pentru animalele domestice un adapost foarte bun, cu plante cu crestere rapida deasupra. Aceste plante pot fi iarba de pampas sau bambusul.

Fiecare taluz constituie o protectie excelenta impotriva radiatiilor, incendiilor si va amortiza zgomotele, in special zgomotul traficului. Exista o regula principala care trebuie urmata. De la partea cea mai inalta a drumului, pana la varful fiecarui val de pamant, dorim sa realizam o deflexiune in linie dreapta, astfel incat zgomotul sa fie directionat pe deasupra acoperisului casei.

Vegetatia nu asigura cine stie ce reducere a zgomotului, decat daca aveti sute de metri de vegetatie. Este nevoie de multa vegetatie ca sa absoarba zgomotul. O casa bine izolata, protejata de un val de pamant, se poate afla langa un sistem destul de zgomotos si totusi sa fie un loc linistit. Obtinerea intimitatii si izolarea impotriva zgomotelor pot fi o reala problema.

Sursa: Introducere in permacultura – B.Mollison

 


Cautare