Sfaturile Stelei Zamoiu pentru semintele taranesti

Stela Zamoiu este o taranca din satul Dambroca, judetul Buzau care a pus bazele unui grup de producatori de seminte traditionale.

Impreuna cu familia ei, formata din patru persoane lucreaza cateva hectare. Productia de seminte de legume are o istorie indelungata in Dambroca. Gospodaria familiei Zamoiu este mixta si autonoma, dupa model taranesc.

Stela Zamoiu ne spune ca semintele taranesti sunt seminte vii, rezistente la seceta, la boli si nu trebuie stropite cu chimicale. Ea sfatuieste oamenii sa faca totul cu dragoste si pasiune. Daca nu au pasiune, nu ai nici succes. Pentru a merge bine totul in gradina, trebuie sa mergi cel putin de trei-patru ori pe zi pentru a vedea in ce stadiu sunt legumele.

In zilele ploioase, recomanda, ca legumele, sa fie stropite cu macerat inainte si dupa ploaie, pentru ca ploile sunt acide de la poluare, si aduc mana, pata cenusie si chiar moartea plantei. Trebuiesc stropite cu ceai de urzici, rostopasca sau coada calului (5 litri de ceai cu 5 litri de apa). Pentru melcii care apar dupa ploaie, Stela Zamoiu, recomanda sa faceti o dara cu cenusa, in jurul plantelor.

 


Cautare