Gradina forestiera a lui Robert Hart

Aceasta gradina, prima gradina silvica plantata in Marea Britanie, este un loc foarte special, cu o atmosfera de pace pe care nu o mai simti in alta parte.

In timp ce campurile din jur sunt uscate si sterpe, gradina este verde. Cai inguste te duc printre pomi fructiferi, nuci, copaci, plante alpine, struguri si ierburi. Aici, la umbra zonelor impadurite cresc coacaze negre, agrise, mure, si plante pentru salate. O uimitoare cantitatea de fructe, legume si in special prune, se obtin in gradina. "Ajuta la ce vrei" spunea Robert Hart despre prune.


Robert sa mutat la ferma sa, in 1960 cu ideea de a fi independent. La acea vreme, opiniile lui au fost destul de conventionale - privind cultivarea de legume, pomi fructiferi si efectivele de animale. Apoi, treptat, si-a schimbat punctele de vedere. El a constatat ca legumele si ierburile perene sunt mult mai usor de crescut si mai productive decat plantele anuale. El a descoperit ca multe dintre aceste culturi ar putea fi cultivate cu succes printre copaci si, de asemenea, ca sunt cunoscute destul de putin plantele pomicole si legumicole care ar putea fi cultivate in acest sistem. Treptat padurea imaginata de el a evoluat in gradina. Robert a fost foarte constient de inegalitatile din societate contemporana, in special intre tarile de vest si natiunile mai putin dezvoltate. A vrut sa demonstreze ca exista un stil de viata care ar putea ajuta furnizarea de mai multe produse alimentare si care ar imbunatatii standardul de viata in acele zone ale lumii unde foame este o amenintare permanenta. Dincolo de toate acestea, Robert a vrut sa creeze o gradina care ar putea vindeca pe fiecare om in parte dar si planeta in general. Intreaga sa filozofia se baza pe dragoste. El era convins de faptul ca dragostea este cea mai puternica energie care exista in lume si ca, atunci cand este administrata neconditionat, transforma, totul in jurul ei.

Viata si convingerile sale, Hart le-a ilustrat prin gradina sa. Cand va uitati la o gradina de legume in sistem conventional, vezi randurile de legume, tufisurile si pomi fructiferi separate unele de altele. Gradinarul constata ca separand plantele si distrugand conexiunile lupta impotriva fortelor naturale care sunt materializate sub forma de daunatori, boli, seceta sau ploie torentiale. Pamantul este supt in fiecare an de substantele nutritive, iar controlul buruienile reprezinta un razboi la scara mica. Gradina silvica este cu totul alt concept. Aici, totul creste impreuna, intr-un mod similar in care cresc zonele impadurite natural. In loc de a lupta Impotriva naturii, aceasta gradina silvica, functioneaza in armonie. Dupa cum a explicat Robert, dragostea este cea care da putere acestei gradini. Cand administrati o gradina silvica care se armonizeaza cu natura, constatati ca in sol sunt foarte multe interactiuni care ajuta plantele sa cresca. Se cunoaste simbioza dintre leguminoase si bacteriile solului. Exista multe alte actiuni care au loc in sol care ajuta la cresterea fertilitatii si, prin urmare, la cresterea productivitatii terenului. Aceasta simbioza are loc la toate nivelurile. Vedem interactiunea dintre albine si florile plantelor. Vedea rolul animalelor, pasarilor, la raspandirea semintelor, din care vor creste noi plante. Vedem multe alte conexiuni. Toate acestea sunt castiguri pentru om si natura. 


Culturile anuale necesita multa munca si ingrijire de la semanat si pana la recoltat. In gradina silvica perenele horticole produc o recolta foarte buna, chiar daca avem foarte putin timp sa ne ocupam de ele. Pentru o secunda ai impresia ca esti in gradina Raiului. Pentru a amenaja o asemena gradina este de ajuns si o mica curte. Cat de mult verde ar fi in orice tara din lume daca am amenaja asemenea gradini silvice.  In partea de sud a Indiei, unde exista o mare densitate a populatie exista milioane de mici gradini silvice. Cea mai mare parte a zonei respective este acoperita cu arbori si gradini horticole bogate si productive. Visul lui Robert este de a vedea gradini silvice peste tot in lume, care sa hraneasca si sa vindece oameni si planeta. Martin Crawford este un pionier a gradinei forestiere din zona temperata, preluand lucrarea lui Robert Hart, si aplicand-o la o scara mai mare, cu o mai buna distribuire in spatiu a plantelor si cu un numar mult mai mare de specii. Este autorul unei minunate carti despre Forest Garden si depre cultivarea legumelor perene.

 

 


Cautare