Renumitul cidru breton

Cidre breton este un cidru efervescent care provine din fermentarea mustului obtinut din mere pentru cidru proaspete, produse si prelucrate in aria geografica delimitata.

Bogatia soiurilor care compun livezile permite gasirea echilibrului intre diferitele tipuri de soiuri. „Cidre de Bretagne”/„Cidre breton” se prezinta sub forma unei bauturi cu aspect limpede sau tulbure, obtinută prin fermentarea mustului provenit din presarea pulpei de mere pentru cidru cu sau fara adaos de apa. Se caracterizează prin arome bogate, care pot fi lemnoase si rustice, sau cu note fructate sau florale, uneori imbogatite cu arome de maturare. „Cidre de Bretagne” este cunoscut pentru echilibrul aromelor intre gusturile amar, acid si dulce.

Pana la jumatatea secolului al XIX-lea, cidrul se fabrica la ferma. Ulterior, ca urmare a cresterii consumului, artizanii si producătorii industriali s-au lansat in elaborarea acestei bauturi, bazandu-se pe stapânirea procesului de prelucrare (tehnici de limpezire, stocare la rece, pasteurizare, gazeificare) pentru a se dezvolta. Bretania este a doua regiune franceza in care se cultiva marul pentru cidru si unul dintre locurile importante de producere a cidrului din Europa. Cidrul face parte integranta din patrimoniul cultural si culinar breton fiind strans asociat cu consumul de clatite. In plus, numeroase sarbatori ale cidrului, cum ar fi cea de la Poul-Fetan in Morbihan reprezinta marturia atasamentului fata de cidrul breton.

 

 


Cautare