Pestele afumat "Arbroath Smokies" din Scotia

Arbroath Smokies este numele dat pestelui afumat, din localitatea Arbroath.

Acest tip de peste, cu greutate intre 350 si 500 de grame, este procesat si vandut in pereche. Folosind lemnul de padure, prin care se obtine culoare alba a carnii de peste, pestelui afumat este uscat pe dinafara, iar in interior carnea este frageda si permite eliminarea cu usurinta a scheletului osos. Pestele afumat are un gust dulce si bun, ajutat in acest sens atat de fum, cat si de gustul nu prea intens de sare. Pestele afumat Arbroath Smokies, cum este cunoscut in prezent, a fost detectat pentru prima data in micul sat de pescari Auchmithie, situat, la aproximativ, trei mile nord de Arbroath, in regiunea scotiana de ll'Angus. Acest sat apare oficial pentru prima data, in evidentele manastirii din Arbroath, in anul 1434 si se crede ca dateaza din anul 1000, atunci cand invadatorii scandinavi (vikingii), s-au stabilit pe coasta scotiana. Aceasta legatura cu scandinavii, se refera la traditia de a afumat pestele in sat.

Aparitia aparatului de fotografiat, in secolul al 19-lea, a permis cunoasterea producatorilor de peste afumat, si a permis realizarea de imagini foto, prin care se dovedeste existenta acestui produs traditional in zona Arbroath. Dupa ce a fost pescuit, pestele este decapita manual, eviscerat si curatat inainte de a fi introduse in containere mari, pe straturi si acoperite cu sare uscata, in asa fel incat sa le reduca umiditate, sa le intareasca pielea si sa le dea aroma. In timpul procesului de sarare, pesti de aceeasi dimensiune sunt asociati si legati la coada. Dupa terminarea procesului de sarare, perechile de pesti, sunt spalate si uscate, prin spanzurare. Aceasta metoda face piele de peste, mai dura pentru a nu fi afectata de caldura cuptorului de fum.

Se pregateste apoi locul de afumat (asa-numitul "butoi"). La baza este facute un foc din lemn tare de fag si stejar, si apoi mentinut o flacara mare. Pestele este plasat pe un grilaj triunghiular, acoperit, astfel incat, sa iasa flacara. Caldura cauzeaza scurgerea umiditatii din peste si culoarea specifica. Timpul necesar pentru gatit variaza intre 45 la 60 de minute. Conditiile meteorologice si prepararea lemnului determina momentul afumarii la flacara si, durata minima sau maxima de gatit. Odata finalizat procesul, pestele astfel gatit este indepartat de pe gratar, iar cand pestele sa racit, este gata pentru a fi mancat. Pestele afumat este apreciat foarte multa pe piata produselor traditionale si reprezinta principal motiv pentru care orasul Arbroath este atat de des vizitat.

 

 


Cautare