Caisele "Wachauer Marille" din Austria

Caisele Wachauer Marille, DOP, Austria se caracterizeaza printr-o aroma deosebita.

Caisele Wachauer Marille apartin familiei Rosaceae, subfamiliei Prunoideae si genul Prunus. Caisele Wachauer Marille cresc pe pomi de 3 metri in inaltime. Caisul, care se caracterizeaza printr-o inflorire foarte timpurie, prefera un climat uscat si un sol rece, nu prea umed, mai ales in fazele critice de crestere si de maturizare a fructelor. Caisele Wachauer Marille sunt cultivate in zona Sunny aproape de Dunare. Caisele Wachauer Marille au o arie de productie ce consta in urmatoarele orase: Aggsbach-Markt, Albrechtsberg, Bergern IM Dunkelsteinerwald, Dürnstein, Furth, Gedersdorf, Krems, Maria Laach, Mautern, situate in landul Austria Inferioara.

Recoltarea manuala necesita multa forta de munca, motiv pentru care suprafetele cultivate la nivel de ferma sunt limitate. Coacerea esalonata a fructelor necesita aproximativ cinci etape de recoltare. Numai fructele, ajunse la maturitate deplina sunt preluate pentru a fi vandute direct sau cu amanuntul. Caisele Wachauer Marille au o culoare galben-portocaliu, un gust dulce si putin acrisor. Sunt suculente si cantaresc intre 45 si 60 gr./buc. Continutul ridicat de zahar si aciditatea da fructelor o aroma specifica. Prima referinta scrisa a fructelor cu numele Maryln, care apoi au evoluat in Marille, dateaza din anul 1509. Caisul, originar din China, cunoscut inca din anul 3000 i.Hr., a ajuns in Italia in jur de anul 100 i.Hr. si probabil, in aceeasi perioada, a fost introdus, in valea austriaca Wachau. In timp, caisele au devenit parte din traditia locala, dupa cum marturiseste prezenta lor in gradinile oamenilor din zona.

Aroma incomparabila a caiselor Wachauer Marille este data de variatiile mari de temperatura intre zi si noapte din zona de cultivarea, mai ales in perioada de maturare. Caisele Wachauer Marille nu se conserva atat de bine in stare proaspata datorita faptului ca sunt delicate si foarte perisabile. Cu toate acestea, depozitarea fructelor procesate, uscate, sub forma de siropuri sau marmelada este mai usoara, chiar si pentru perioade lungi de timp. Caisele Wachauer Marille, cuprind mai multe specialitati inclusiv lichior de caise si un brandy tipic austriac. Celebri coltunasi cu caise Marilleknödel, reprezinta un un preparat culinar recunoscut in intreaga Austrie. Produsul este vandut ca Wachauer Marille DOP in mai multe variante in functie de soiuri. Acesta este comercializat in starea sa naturala, sau sub forma de gem, suc de fructe sau distilat.

 

 


Cautare