Specialitate traditionala locala din Medimurje

Medimursko meso z tiblice” IGP. Croatia, este un produs compus din untura si bucati de carne de porc afumate si tratate termic.

Untura este un produs obtinut prin tratamentul termic al grasimii dorsale la care se pot adauga condimente (ceapa, usturoi, piper si frunze de dafin). Grasimea se lasa la racit, apoi se condimentează cu sare de masa (2-3 %), la care se adauga usturoi si se lasa la temperatura camerei timp de cel mult 24 de ore.

Bucatile de carne de porc sunt conservate cu sare, la care se pot adauga condimente (zahar, frunze de dafin, usturoi si piper), si trebuie lasate la conservat timp de cel putin 21 de zile. Apoi sunt afumate cu lemn de fag si carpen, pana cand se inregistreaza o temperatura de minimum 40 °C in centrul bucatilor de carne. Bucatile de carne de porc sunt apoi coapte in cuptor timp de cel putin 1 ora, la o temperatura de 180-220 °C.

Bucatile de carne tratate termic si grasimea sunt stivuite in straturi, astfel incat fiecare bucata de carne sa fie acoperita de grasime. Produsul final, „Medimursko meso z tiblice”, este obtinut dupa o perioada de maturare de cel putin 45 de zile si are o savoare delicata, cu o aroma si un gust tipice carnii de porc afumate, tratate termic, cu un gust moderat sarat, cu o aroma delicata si o savoare de usturoi. Reputatia „Medimursko meso z tiblice” a iesit in evidenta in anii ’70 si ’80, cand preparatele culinare din Medimurje, au fost evaluate in cadrul festivalului Zilele alimentatiei din Medimurje organizat in Zagreb incepand din 1983.

 


Cautare