Caisele uscate turcesti

Provincia Malatya, din Turcia, este considerata "capitala mondiala a caisei".

Malatya Kayısısı” IGP, este un produs foarte important pentru provincia Malatya, fiind un simbol în aceasta provincie. In regiune, reproducerile grafice ale caiselor „Malatya Kayısısı” sunt utilizate chiar ca simboluri in piete, unde sunt amplasate si multe sculpturi. Exista, de asemenea, un festival traditional organizat special pentru caise, in fiecare an si pe parcursul lui se sarbatoresc diverse evenimente.

Malatya Kayısısı” este denumirea data caiselor uscate din soiul Hacıhaliloglu, ce aprtine speciei botanice Prunus armeniaca L., familia rozaceelor. Fructele de „Malatya Kayısısı” ating nivelul cel mai ridicat de calitate in regiunea Malatya. Formatiunile solului, de aici, se caracterizeaza prin soluri usor alcaline, bogate in argila si lut si prin soluri lutoase cu continut ridicat de calcar si un continut mai scazut de substanta organica. in solurile In care sunt cultivati caisii nu există probleme de salinitate. Continutul total de fosfor asimilabil si continutul variabil de potasiu ale solurilor au niveluri ridicate.

In Malatya, iernile sunt aspre (– 15 °C), iar verile fierbinti si aride. Temperaturile care ajung la 35-45 °C in sezonul de coacere sunt foarte importante pentru uscare, iar umiditatea este de 25-30 %. „Malatya Kayısısı” sunt caise cu consistenta ferma, de culoare galbena si dimensiuni uniforme, cu aroma bogata si continut mare de zaharuri. Ele se pot deosebi usor de alte caise datorita aromei si gustului lor unic. Fructele de „Malatya Kayısısı” uscate produse de persoane cu experienta specializate care folosesc metode conventionale pot fi deosebite de caisele produse in alte regiuni.

Malatya Kayısısı” se produc in aceasta arie geografica de mii de ani. Producerea, recoltarea, sulfurizarea si uscarea „Malatya Kayısısı” au făcut parte intotdeauna din viata oamenilor. Productia de „Malatya Kayısısı” a devenit in asa masura o arta pentru locuitorii regiunii, incat le-au transmis si continua sa le transmita copiilor lor tainele acestei activitati inca de la varste fragede.

 


Cautare