Sangeretele traditional Oecher Puttes

Oecher Puttes” este denumirea unei specialitati de sangerete traditional produs in Aachen, Germania.

Ingredientele utilizate la fabricarea produsului sunt: cap de porc dezosat, slanina de porc, carne de porc, sorici, sange, sare, ceapa prajita, piper, maghiran (obligatoriu), cimbrisor, cuisoare si nucsoara. Preparatul este o specialitate artizanala, caracteristica, cu gust de mirodenii, prezentata sub forma de preparat proaspat, conservat sau afumat.

Carnea utilizata (grasimea fara sorici, capul de porc dezosat, soricii si carnea macra) se fierbe mai intai in apa. Inainte de a fi amestecat cu celelalte ingrediente, sangele se incalzeste la circa 45 de grade Celsius. Se taie marunt soricii si sangele, apoi capul de porc impreuna cu carnea macra; se adauga ceapa prajita si se toaca marunt impreuna cu sarea, mirodeniile si putina zeama in care a fost fiarta carnea. Se adauga slanina taiata cuburi, apoi compozitia se introduce in membrane naturale (intestine subtiri de vita, intestine subtiri sau apendice de porc), in membrane sterile si in conserve de sticla sau de metal. Continutul de grasime este de aproximativ 35 % iar continutul de carne de aproximativ 20 %. In functie de termenul de valabilitate dorit, produsele se introduc intr-o baie de apa la o temperatura de 78 de grade Celsius pentru o perioadă de timp adecvata calibrului sau se incalzesc intr-un recipient cu presiune pentru a obtine semiconserve sau conserve.

Oecher Puttes” este un produs traditional al orasului Aachen. Situarea geografica intr-o depresiune si zidul de aparare al orasului au contribuit la dezvoltarea unei identitati regionale deosebite a orasului Aachen inca din cele mai vechi timpuri. Acum 200 de ani, zona din sudul orasului a fost rapid industrializata, in timp ce zonele fertile din nord-est au ramas preponderent agrare. In aceasta regiune „Oecher Puttes” a reprezentat o sursa bogata de calorii si proteine pentru muncitorii din mine si fabrici, supusi la o munca fizica grea, si a permis, in acelasi timp, utilizarea eficienta a animalelor sacrificate prin folosirea unor subproduse rezultate in urma sacrificarii, cum ar fi sangele. Astfel s-au dezvoltat in regiune mici întreprinderi artizanale, care au pus in practica metodele traditionale si retetele preferate ale clientilor, transmise pana in prezent din generatie in generatie.

O zicala celebra spune: „Fastelovvend een Oche – Ohne Puttes jeäht et net” („La Aachen nu se face carnaval fara sangerete”). „Oecher Puttes” este nelipsit de pe meniul restaurantelor traditionale, in special cele situate in centrul vechi. Foarte popular este produsul prajit, impreuna cu mere, cartofi si ceapa sau cu piure de cartofi si varza acra.

 


Cautare