Branza Klenovecký Syrec din Slovacia

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a publicat, in ianuarie 2015, branza Klenovecký Syrec in Registrul indicatiilor geografice protejate.

In cadrul sistemului de protectie sunt saptesprezece denumiri de produse agricole si alimentare din Republica Slovaca inregistrate in UE. Cererea IGP a fost depusa de catre Asociatia Producatorilor de Branza de oaie, prelucratorilor de lapte, branza si carne de oaie.

Potrivit documentatiei tehnice Klenovecký Syrec este o branză semi-tare, coapta, afumata sau neafumata, sub forma unei roti de 10-25 cm in diametru. Materia prima de baza pentru Klenovecký Syrec este laptele de oaie sau de vaca. Branza este produsa fie direct intr-un salas (o coliba folosita de ciobani), sau la o ferma, fie folosind metode industriale.

Klenovecký Syrec este decorat cu ornamente specifice. Ornamentele simbolizeaza pamantul, universul, soarele si intelepciunea stramosilor. Suprafata branzei este neintrerupta, cu un anumit model in mozaic, un cerc de 4-6 cm in diametru, avand in centrul o cruce in relief sau un trifoi cu patru foi. Branza Syrec poate avea o crusta moale sau poate fi colorata cu ajutorul unui lemn de frasin. Aceasta cantareste intre 1 si 4 kg.

Klenovecký Syrec este produs in Slovacia, in zona din jurul localitatii Klenovec, unde se gasesc multe pajistisi pasuni necontaminate potrivite pentru hrana oilor si vacilor. Primele documente pastrate scrise cu privire la originea istorica a branzei dateaza din 1850, cand Klenovecký Syrec era vanduta pe pietele din Viena si Budapesta.

 


Cautare