PASTEL DE TENTÚGAL

Pastel de Tentúgal”- IGP, Portugalia este un produs de patiserie dulce, realizat initial in manastiri, cu aluat subtire (0,06-0,15 mm), dintr-o combinatie de apa si faina, cu o umplutura cremoasa dintr-o combinatie de galbenusuri de ou si oua cu sirop de zahar.

Produsul se poate prezenta sub forma unui rulou subtire („palito”), a unui rulou în miniatura, a unei semiluni sau a unei semiluni in miniatura.

Reusita acestui proces depinde in mare masura de cunostintele dobandite de cei implicati in fabricarea produsului. Chiar daca exista o reteta pentru acest tip de produse de patiserie, conditiile climatice si stabilitatea fainii pot da nastere unor situatii neprevazute, care necesita o interventie activa din partea celor implicati in productie.

 

Atunci cand se modeleaza aluatul in forma de rulou sau de semiluna, cunostintele celor implicati in procesul de productie sunt foarte importante, deoarece sunt necesare foarte multa indemanare si dexteritate manuala pentru a obtine produse de dimensiuni uniforme, pentru a pastra aluatul intr-o singura bucata si pentru a se asigura, in acelasi timp, ca extremitatile caracteristice intoarse spre interior sunt ferme si au dimensiunile corespunzatoare.