Budějovický Budvar (IGP)

Berea ceha cu denumirea „Českobudějovické pivo” este recunoscuta la nivel european, fiind inregistrata cu Indicatie Geografica Protejata.

Este o bere blonda cu o aroma specifica data de maltul blond si de hameiul aromatic de Žatec, caracterizata de un gust maiputin intens si o amaareala potrivita sau moderata, de o nota de malt datorata diferentei intre atenuarea efectiva si cea potentiala a mustului cu hamei, precum si de un gust inviorator datorat dioxidului de carbon rezultat din fermentarea naturala. De obicei, la turnarea in pahar, berea are o culoare auriu-deschis si formeaza la suprafata un strat delicat si cremos de spuma. Hameiul de Žatec, cu aroma sa fina, produce un continut ridicat de polifenoli, ceea ce face ca toate tipurile de „Českobudějovické pivo” sa fie bauturi placute si apreciate.  In České Budějovice se produce bere inca din vremea fondarii orasului, in 1265, produsul fiind cunoscut dupa numele locului de origine. Denumirea „Českobudějovické pivo” a dobandit un asemenea renume incat, in 1967, pe baza unei inregistrari nationale, a fost inregistrata in registrul OMPI al denumirilor de origine (nr. 49) sub forma „Českobudějovické pivo/Budweiser Bier/Bière de Budweis/Budweis Beer”.  

Mustul fiert cu hamei utilizat la productia de „Českobudějovické pivo” se obtine exclusiv prin metoda brasajului prin decoctie cu plamada dubla, cu filtrarea deschisa a mustului si fierberea la presiune atmosferica. Tulpina de drojdie cu fermentatie joasa utilizata la fermentare a fost izolata in fabrica de bere, iar acum esteprodusa si pastrata acolo. Fermentarea are loc in tancuri cilindro-conice verticale, la o temperatura controlata de 6-11 grade C, iar procesul de maturare se desfasoara separat de fermentare (tehnologie in doua etape), exclusiin tancuri orizontale. Perioada de maturare respecta principiile fermentatiei secundare la rece prelungite, la o temperatura de maximum 3 grade C. Dupa fermentatia secundara, berea este filtrata, fiind apoi pusa in ambalajele pentru comercializare sau pentru transport. Popularitatea pe caresi-a creat-o de-a lungul timpului si calitatea constanta garanteaza acum berii „Českobudějovické pivo” un loc pe pietele externe din peste 50 de tari. Gratie renumelui sau, „Českobudějovické pivo” se numara printre cele mai apreciate marci de bere la nivel mondial. Productia de bere „Českobudějovické pivo” constituie o parte integranta a orasului České Budějovice. Intr-adevAr, cele mai multe enciclopedii cehe si straine asociaza orasul České Budějovice cu productia de „Českobudějovické pivo”.

 

 


Cautare