Cartofi de calitate doar prin organizatii cooperatiste de producatori


AGRICO este organizatie cooperatista din Olanda cu peste 1300 de producatori care ofera cartofi de calitate in orice colt din lume.

 

Profesionisti, fara exceptie, fermierii olandezi acorda o mare atentie acestei culturi, si produc impreuna peste 1 milion de tone de cartofi de samanta si de consum. Intreaga productie o vand prin AGRICO, unde exista depozite si statii de sortare moderne. Culturile respecta cele mai noi standarde de siguranta alimentara.

 

Activitatile comerciale si administrative se desfasoara in Emmeloord, dar AGRICO are o retea internationala extinsa de filiale si agentii in aproape toate tarile importatoare de cartofi de saminta. Gourmandine este unul dintre soiurile comerciale oferite de AGRICO.

 

Si producatorii de cartofi din tara noastra se organizeaza (Sursa: Argepres). Astfel 58 de producatori din zona Ciucului s-au reunit in Cooperativa agricola “Burgocomciuc”.

 

Cu ajutorul contributiei membrilor, cooperativa a reusit sa achizitioneze, din Austria, o linie second-hand de ambalat cartofi. Linia de ambalat, este formata dintr-o masina de sortat, una de periat, o masa de inspectie pentru sortarea finala, un cantar electronic si o masina moderna de ambalat.

 

Directorul Cooperativei Agricole Burgocomciuc, Benedek Alpar, a declarat ca se poarta negocieri cu mai multe lanturi de magazine pentru comercializarea cartofilor ambalati la Cozmeni. Sacii de cartofi care vor ajunge in supermarketuri vor avea etichete cu numele producatorului, astfel incat, daca se inregistreaza reclamatii, acestea sa poata fi rezolvate. Benedek Alpar recunoaste ca producatorii au decis sa se asocieze dupa ce, in ultimii ani, valorificarea productiei a devenit tot mai grea.

 

Cartoful ramane, cultura traditionala in judet Harghita, recolta obtinuta anual fiind de 180.000 tone. In afara de producatori de cartofi, in cooperativa Burgocomciuc se mai afla si producatori de grau, orz sau secara. Si acestia negociaza cu firmele de morarit si panificatie sau cu crescatorii de animale pentru a-si putea vinde recolta cat mai bine.

 

 

Sursa: www.agrico.nl

 


 Cautare