Okinawa, dieta longevitatii si sanatatii

Okinawa este o insula din arhipelagul japonez, a carei celebritate creste datorita longevitatii si sanatatii locuitorilor sai.

Pe insula Okinawa se gasesc mai multi centenari decat in orice alt loc din lume. Locuitorii acestei insule nu numai ca au cea mai mare speranta de viata din lume, dar se bucura si de o stare foarte buna de sanatate. Astfel, boli frecvente in tarile occidentale - diabet, cancer, osteoporoza, accidente vasculare, cardiopatii - sunt mult mai rare pe aceasta insula. Faptul ca insula Okinawa detine recordul mondial al longevitatii a atras atentia cercetatorilor din toata lumea, care au studiat intens "cazul Okinawa". Studiile efectuate asupra populatiei insulei arata ca longevitatea si starea buna de sanatate a populatiei nu se datoreaza nici patrimoniului genetic si nici climatului, ci unui stil de viata sanatos, in special regimului alimentar. Regimul alimentar al locuitorilor insulei Okinawa este bazat pe consumul de peste si fructe de mare, iar aporturile calorice sunt relativ mici (800 kcal pe zi, fata de 2300 kcal in tarile occidentale). Alimentele de baza sunt: legumele si fructele (in special castravetii); cereale integrale (orez, porumb, gris, paste); produse pe baza de soia (tofu, lapte de soia); plante aromatice si verdeturi (patrunjel, creson); peste si fructe de mare (cel putin de 3 ori pe saptamana); carne rosie si produse lactate -in cantitati mici; foarte putin alcool, zahar si dulciuri.

In Japonia, unde aproape nimeni nu bea lapte, incidenta osteoporozei este mult mai mica decat in tarile occidentale pentru ca acesta este inlocuit cu alge, ceai verde si legume, alimente cu un continut ridicat de calciu. Pe de alta parte, oasele le sunt protejate de fitoestrogenii din soia, pe care locuitorii arhipelagului o consuma zilnic. Recomandari: in loc de lapte si alte produse lactate, consuma iaurt, mult mai slab decât branza, smantana, sau untul. In plus, acesta protejeaza flora intestinala. Locuitorii din Okinawa nu mananca paine si cereale care contin gluten, ei preferand orezul, fapt ce ar putea fi legat de exceptionala lor longevitate, considera nutritionistii. Pa langa orez, niponii mananca preponderent peste si fructe de mare. Prin urmare, inlocuieste carnea cu peste si, pe langa un numar de calorii reduse, vei beneficia si de o mare cantitate de omega 3, care incetineste procesul de imbatranire. Pe de alta parte, pestele contine iod ,care ajuta la buna functionare a glandei tiroide. Recomandarea e sa incluzi de 2-3 ori in meniul saptamanal peste gras - somon, sardine, hering. Legumele si fructele reprezinta 78% din ratia alimentara a locuitorilor din Okinawa. Regula este aceea de a manca la fiecare din cele 3 mese principale si doua gustari, obligatoriu, fructe si legume. Pe langa alimentatie, miscarea este, incontestabil, secretul lomgevitatii. Nu numai miscarea insa, ci si mentinerea in activitate este foarte importanta. In Okinawa sunt multe persoane de 100 de ani care inca lucreaza.

 

 


Cautare