Mangoldul

Mangoldul este cunoscut si ca sfecla pentru frunze sau sfecla elvetiana.

Frunzele mari, frumoase de mangold se pot prepara in mod asemanator cu spanacul si este unul dintre specialitatile cultivate pe balcon. Frunzele de mangold pot avea un gust usor amar care, insa, se atenueaza in momentul in care sunt gatite. Ele sunt excelente in dietele de slabire pentru ca au doar 27 de calorii pe suta de grame si sunt foarte satioase si hranitoare.

Mangoldul regleaza nivelul glicemiei si stabilizeaza nivelul de zaharuri din sange. Contine cantitati mari din vitaminele K, C, A, E, B6, dar si minerale precum magneziu, potasiu, fier, sodiu, cupru. Pentru ca are in compozitia sa o cantitate mare de antioxidanti, joaca un rol important in neutralizarea radicalilor liberi si prevene cancerul de colon. Mangoldul contine cantitati mari de potasiu si de vitamina K, ambele esentiale pentru buna functionare a creierului si datorita continutului de fier si de cupru, stimuleaza producerea de celule rosii. In plus, previne bolile cardiovasculare si mentine sanatatea ochilor. Consumul de mangold imbunatateste digestia, stimuleaza sistemul imunitar, reduce febra.

Pe balcon sau in gradina se amplaseaza intr-un loc insorit sau de semiumbra. Incepand din luna aprilie se seamana intr-un sol format dintr-un amestec de pamant bogat in humus si nisip. La rarire se vor lasa o distanta de 15 cm intre plante. Se uda regulat si se aplica ingrasaminte o data la doua saptamani. Pe timpul verii frunzele exterioare se taie si se consuma. Se recolteaza frunze pana toamna tarziu.

 


Cautare