Lumina soarelui si sanatatea

Lumina soarelui ajuta sanatatea daca ne expunem cu moderatie.

Lumina solara directa formeaza in pielea noastra vitamina D. Persoanele care se expun regulat la razele soarelui nu au nevoie de suplimentarea vitaminei D, intrucat lumina solara asigura sinteza acestei vitamine la nivelul pielii. Radiatiile ultraviolete au ca efect uciderea germenilor si dezinfecteaza pielea.

Vitamina D, denumita si calciferol, este o vitamina similara cu steroizii, un grup de prohormoni solubili in grasimi, care participa la absorbtia optima si metabolizarea calciului si a fosforului in organism. Deficitul in vitamina D atrage dupa sine o absorbtie insuficienta a calciului, care determina nu doar demineralizarea oaselor, ci si alte probleme de sanatate, precum hipertensiunea arteriala, cancerul, tuberculoza, scleroza multipla, dureri dentare (peridontoza) si bolile psihice (depresie, tulburare bipolara sau schizofrenie).

Prea multa lumina solara directa duce la nervozitate, tulburari de somn, greata si poate provoca cancer de piele. Avem nevoie de radiatii solare dar trebuie sa umblam cu multa precautie cu ele.

 


Cautare