Beneficiile pentru sanatate ale ciupercii Pleurotus ostreatus

Consumul de ciuperci este in crestere si se observa un interes deosebit pentru Pleurotus ostreatus, care ocupa deja 26% din piata europeana.

 

Gustul acestei ciuperci este asemanator cu al ciupercilor albe, dar valoarea nutritionala a acesteia este deosebita. Continutul de proteine este de pana la 50,4%, hidrati de carbon de 3 -5 %, grasimi de 0,2- 2,5%. Daca prin comparatie cu carnea continutul de proteine este un pic mai scazut la ciupercile Pleurotus ostreatus, in ceea ce priveste calitatea proteinei este net superioara. Contine micro elemente precum (potasiu, magneziu, fier, cobalt, etc), iar fosfor mai mult decat pestele si laptele. De asemenea contine vitaminele A, C, D , grupul PP, acid pantotenic, etc.

Cercetarile recente au demonstrat ca Pleurotus ostreatus are capacitatea de a extrage din corp substantele radioactive, ajuta in tratamentul si prevenirea hepatitei, diminueaza concentratia de colesterol in sange, ajuta la mentinerea tensiunii arteriale. De asemenea s-a descoperit ca poate avea actiune antioxidanta si poate fortifica sistemul imunologic. Pe baza unor extracte din aceasta ciuperca s-au dezvoltat medicamente ce ajuta in stoparea dezvoltarii celulelor canceroase. Ca parte a regimului alimentar, ciupercile Pleurotus ostreatus pot inlocui cu succes 60- 80% din cantitatea de carne si produse derivate, consumate. Valoarea energetica este de 100-370 kJ/100 gr. Este un produs dietetic, ce poate fi consumat de catre toate categoriile de varsta.

 

 


Cautare