Arta culinara valoreaza cat zece talanti

Este un pacat sa punem pe masa hrana prost gatita, pentru ca problema mancarii priveste bunastarea intregului organism.

Domnul doreste ca poporul Sau sa aprecieze necesitatea de a avea o mancare pregatita in asa fel, incat sa nu avem stomacuri acide si, in consecinta, o fire acra. Sa ne amintim ca exista religie practica intr-o paine buna. Lucrarea gatitului sa nu fie privită ca un fel de robie. Ce s-ar intampla cu cei ce cred acest lucru, daca toti cei ce sunt angajati in gatit ar renunta la munca lor, cu scuza neserioasa ca nu este suficient de onorabila? Gatitul ar putea fi privit ca fiind mai putin de dorit decat alte ocupatii, dar in realitate este o stiinta mai valoroasa decat celelalte stiinte. Asa priveste Dumnezeu prepararea mancarii sanatoase. El pune un mare pret pe aceia care infaptuiesc o slujire credincioasa in pregatirea unei mancari sanatoase si gustoase. Cel care intelege arta pregatirii corecte a alimentelor si care foloseste aceasta cunostinta se face vrednic de laude mai mari decat cei ce sunt angajati in orice alta ramură de lucru. Acest talant ar trebui privit ca fiind egal in valoare cu zece talanti; caci folosirea lui corecta are mult de-a face cu pastrarea organismului uman in starea de sanatate. Pentru ca este legat nemijlocit de viata si sanatate, este cel mai valoros dintre toate darurile.

Respectul datorat bucataresei. Eu o pretuiesc pe croitoreasa mea, o apreciez pe copista mea; dar bucatareasa mea, care stie bine cum sa pregateasca hrana spre a intretine viata si a hrani creierul, oasele si muschii, ocupa locul cel mai important printre ajutoarele familiei mele. Unele femei, care invata sa fie croitorese, culegatoare sau corectoare la editură, bibliotecare sau invatatoare, se considera prea nobile pentru a avea ceva de-a face cu bucatareasa. Aceste idei au prins radacini in aproape toate clasele sociale. Bucatareasa este determinata sa creada ca ocupatia ei este de o asa natura, incat sa o plaseze la baza scarii vietii sociale si ca nu trebuie sa se astepte sa vina in contact cu familia pe picior de egalitate. Atunci, sa mai fii surprins ca fete inteligente cauta o alta ocupatie? Te miri ca exista atat de putine bucatarese educate? Singurul lucru de mirare este acela ca atat de multe se supun unui asemenea tratament. Bucatareasa ocupa un loc important in gospodarie. Ea pregateste alimente care sa fie introduse in stomac, pentru a forma creierul, oasele si muschii. Sanatatea tuturor membrilor familiei depinde intr-o mare masura de indemanarea si priceperea ei. Indatoririle gospodaresti nu vor primi niciodata atentia pe care o reclama, pana cand cei care le implinesc cu credinciosie nu primesc respectul cuvenit. Sunt foarte multe fete care s-au maritat si au familii, dar care nu cunosc, in mod practic, care sunt datoriile unei sotii si mame. Ele pot citi si canta la un instrument muzical; insa nu pot gati. Nu pot face paine buna, care este esentiala pentru sanatatea familiei. [...] Este nevoie de inteligenta si experienta pentru a gati bine si a pune pe masa o hrana sanatoasa, intr-un mod imbietor. Cea care pregateste alimentele, care vor intra in stomacul nostru pentru a fi transformate in sange care sa hranească organismul, ocupa o pozitie dintre cele mai importante si mai inalte. Pozitia copistului, a croitoresei sau a profesorului de muzica nu poate egala in importanta pe cea a bucataresei. 

Este datoria fiecarei femei de a deveni o bucatareasa priceputa. Adesea, surorile noastre crestine nu stiu cum sa gateasca. Acestora le-as spune: eu as merge la cea mai buna bucatareasa pe care as putea s-o gasesc in tara si as ramane acolo saptamani de-a randul, daca este necesar, pana ce as deveni stapana pe meserie, o bucatareasa cunoscatoare si priceputa. As urma aceasta cale chiar daca as avea patruzeci de ani. Este de datoria voastra sa stiti cum sa gatiti si, de asemenea, sa le invatati pe fiicele voastre cum sa gateasca. Cand le invatati arta gatitului, voi construiti in jurul lor o bariera care le va feri de nebunia si viciul in care s-ar putea, altfel, sa se angajeze. Pentru a invata cum sa gateasca, femeile ar trebui sa studieze si apoi sa transpuna in practica ceea ce invata. Oamenii sufera pentru ca nu se ostenesc sa faca acest lucru. Acestora le spun: Este timpul sa va treziti energiile adormite si sa va informati. Sa nu credeti ca este irosit timpul care este devotat dobandirii unei cunoasteri si experiente solide in pregatirea unor mancaruri sanatoase, gustoase. Indiferent cat de indelungata a fost experienta pe care ati avut-o in gatit, daca va apasa totusi responsabilitatile unei familii, este de datoria voastra sa invatati cum sa-i ingrijiti corect pe membrii acesteia. 

Si barbatii, si femeile sa invete sa gateasca. Multi care adopta reforma sanatatii se plang ca nu le prieste; dupa ce stau insa la masa lor, ajung la concluzia ca nu reforma sanatatii este gresita, ci hrana pregatita prost. Fac un apel la barbati si femei, carora Dumnezeu le-a dat inteligenta: Invatati sa gatiti. Nu fac nici o greseala cand spun „barbati”, caci ei, ca si femeile, au nevoie sa inteleaga pregatirea simpla, sanatoasa a alimentelor. Afacerile lor ii poarta adesea in locuri in care nu pot obtine o mancare sanatoasa. Pot fi nevoiti sa ramana zile si chiar saptamani in familii care sunt total ignorante in aceasta privinta. Atunci, daca au aceste cunostinte, le pot folosi intr-un scop bun. Studiati publicatii de sanatate. Cei care nu stiu sa gateasca in mod igienic ar trebui sa invete sa combine in asa fel articolele alimentare sanatoase si nutritive, incat sa creeze feluri de mancare apetisante. Cei care doresc sa castige cunostinte in aceasta directie sa se aboneze la publicatiile care au ca subiect sanatatea. Vor gasi in ele informatii legate de acest subiect. Nimeni nu poate excela in gatitul sanatos fara exercitarea continua a ingeniozitatii, insa aceia ale caror inimi sunt deschise impresiilor si sugestiilor Marelui Invatator vor deprinde multe lucruri si vor fi, de asemenea, in stare sa-i invete pe altii; caci El le va da indemanare si pricepere. 

Incurajati dezvoltarea talentului personal. Este planul lui Dumnezeu ca in orice loc barbatii si femeile sa fie incurajati sa-si dezvolte talentele in pregatirea de alimente sanatoase din produsele naturale ce se gasesc in partea locului. Daca se indreapta catre Dumnezeu, folosindu-si iscusinta si ingeniozitatea sub calauzirea Duhului Sfant, ei vor invata cum sa preparea produsele naturale, facand din ele alimente sanatoase. In felul acesta, ei vor fi în stare sa-i invete pe cei saraci sa-si procure singuri alimentele care vor inlocui carnea. Cei instruiti in felul acesta, la randul lor, vor invata pe altii. O astfel de lucrare va fi facuta cu zel si energie sfanta. Daca ar fi fost facuta mai inainte, ar fi mult mai multi oameni la adevar si mult mai multi ar putea da invatatura. Sa ne cunoastem datoria si apoi sa cautam sa o indeplinim. Nu trebuie sa fim dependenti si neajutorati, asteptand ca altii sa faca lucrarea pe care Dumnezeu ne-a incredintat-o noua.

Autor: Ellen G. White (26.11.1827 – 15.07.1915)

 

 


Cautare