Cresterea naturala a porcilor

Un proiect de cercetare agricola din Germania a investigat efectul unui numar mare de porci din rasele Duroc si Mangalita asupra plantelor.

Statisticile experimentului au aratat ca diversitatea plantelor in zonele pascute de porci s-a dublat. Motivul este ca plantele care cresc in zone foarte napadite de buruieni si care altfel n-ar avea ocazia sa se dezvolte, brusc au avut sansa de a germina si de a creste atunci cand pamantul a fost rascolit.

Porcii au o mare contributie si la echilibrarea numarului de melci. Tarcurile mobile pot fi folosite pentru a-i plasa exact acolo unde exista o populatie mare de melci. Porcii trebuie prima data obisnuiti cu melcii ca sursa de hrana. Pentru acest lucru, se amesteca melcii colectati, in hrana lor normala. Animalele dobandesc gustul pentru ei si incep sai caute. Au nevoie de multa apa pentru a-i digera. Solul este pregatit si fertilizat de porci, plantele cresc luxuriant si sanatos, fructele cazute si radacinile ramase in sol servesc ca hrana pentru animale, care vor avea o carne si o slanina de o calitate foarte buna. Prin cresterea porcilor in acest fel, munca agricultorului este diminuata.

Pentru a alege locul potrivit pentru adaposturi, e nevoie sa observi si intelegi porcii, pentruca sunt foarte sensibili la energiile pamantului. In locurile unde animalelor le place in mod special sa se odihneasca trebuie construite adaposturile, in functie de numarul de animale si cerintele lor. Dupa ce porcii se muta de la un padoc la altul, solul rascolit este semanat cu un amestec de culturi diferite (napi turcesti, cartofi, varza, mazare, etc). In functie de conditiile de sol si vegetatie, se tin intre trei si doisprezece porci pe hectar intr-un padoc.

Porcii sunt folositi pentru pentru a reduce numarului de urzici intre pomii fructiferi, iar in privinta topinamburului, instinctul de a sapa al porcilor este deosebit de util, deoarece nu doar destelenesc solul, ci raspandesc si tuberculii acestuia. Porcii nu au glande sudoripare, astfel incat se folosesc de baltoace ca sa se balacească, pentru a-si regla temperatura corpului cand e cald. Atunci cand se tavalesc, se acopera cu un strat de noroi, care ii protejeaza impotriva arsurilor solare si contribuie la prevenirea infestarii parazitare. Zonele umede si de apa curgatoare sunt cele mai bune pentru porci pentru a-si face propriile lor balti de noroi.

 


Cautare