Paine din Tritordeum

Cereala Tritordeuum este o combinatie intre graul dur (Triticum durum ) si orzul salbatic (Hordeum chilense), avand o buna rezistenta la schimbarile climatice si la boli.

La Summit-ul privind alimentele durabile, Ecovia Intelligence 2018, cereala Tritordeum a castigat premiul intai la categoria ingrediente sustenabile. Evenimentul a fost gazduit in seara zilei de 7 iunie, la Amsterdam. Scopul premiilor este de a da recunoaste companiilor care contribuie la construirea unei industrii alimentare durabile. Una dintre ele este compania spaniola Agrasys, care a introdus Tritordeum pe piata. Aceasta cereala creste bine in conditii de seceta si temperaturi ridicate, foloseste eficient apa si are o buna rezistenta la boli.

Tritordeum este cultivat in Spania, Italia si sudul Frantei prin intermediul fermierilor locali, iar produsele sale (faina, paine, pastele, biscuitii, berea) sunt vandute pana acum in 9 tari din Europa. Albert Heijn, cel mai mare lant de supermarketuri olandeze, a lansat painea Tritordeum la inceputul anului 2018 in 720 de magazine. Tritordeumul a fost lansat oficial in Europa la sfarsitul anului 2006.

Tritordeum este, prin vocatia sa, destinata hranei umane. Tritordeum ofera un continut crescut de fibre solubile si de acid oleic. In comparatie cu graul, contine de zece ori mai multa luteina, un antioxidant din familia carotenoizilor, care actioneaza impotriva degenerarii retinei. Luteina confera plantei o culoare aurie, caracteristica. Pe de alta parte, glutenul este mai putin complex si poate fi o buna alternativa pentru persoanele care sufera de hipersensibilitate la gluten.

 

 


Cautare