Piata produselor ecologice din Romania in 2016

Intr-un raport realizat de Serviciului Agricol Extern al Statelor Unite se afirma ca cererea de produse ecologice pe piata romaneasca este in continua crestere.

Importurile din strainatate ramane principalul motor de crestere pentru productia ecologica in Romania. Productia interna de produse ecologice a scazut de fapt, in tara noastra, in 2015.

Consumul intern este in creștere, iar importurile sunt in mare parte sub forma de produse foarte procesate ce provin din Germania, Italia, Austria, Grecia, Franta, Marea Britanie si Olanda. Exporturile romanesti de produse ecologice sunt in general materii prime, ca de exemplu: seminte oleaginoase, cereale, produse proteice si fructe de padure. Acestea ajung in tari precum: Austria, Statele Unite ale Americii, Japonia, Germania, Franta, Italia, Danemarca si Elvetia.

Piata produselor ecologice de consum a fost estimata la 45 milioane dolari in 2016, respectiv o crestere de peste 30 % fata de 2014. Magazinele de vanzare cu amanuntul au jucat un rol important in incurajarea cresterii consumului ecologic. Acestea afiseaza produse ecologice si le prezinta intr-un mod atragator, incurajand astfel cumparatorii pentru a se indrepta spre produse bio sanatoase si de calitate.

 


Cautare