Dulceata de trandafiri bio “Aspazia”

Primul produs ,,bio" din Tara Fagarasului este dulceta de trandafiri de la Ucea de Sus, realizata de familia Dan si Nicoleta Florea.

Producatorii locali, sotii Florea, au reusit sa parcurga si sa indeplineasca toate cerintele legale pentru a putea afisa pe produsele lor eticheta ,,produs ecologic”.

Dan Florea, in anul 2011 s-a inscris in registrul agricultorilor ecologici si acum este acreditat de catre Ministrul Agriculturii dupa trei ani in care s-a aflat in perioada de conversie.

Afacerea a inceput cu 1.200 de butuci de trandafiri (două soiuri de trandafiri) pe care i-a plantat in 2009 pe o suprafata de 2000 de mp de teren amplasat la iesire din satul Ucea spre localitatea Arpasul de Sus. Prima recolta a fost la sfarsitul lunii mai din 2010 cand Dan si Nicoleta Florea au cules primele petale de trandafiri. ,,Ca si acum trandafirii sant înfloriti, totul este roz , iar parfumul lor pluteste in aer. Si asa am inceput cu propria noastra reteta dupa zeci de incercari. Sute de kg de petale strangem pana la sfarsitul campaniei. Noi mergem pe deviza, produci putin si sanatos" a spus Dan Florea.

Sotii Florea au ajuns renumiti in tara si in strainatate prin dulceata de trandafiri dupa ce au participat la multe targuri nationale si internationale. Dulceata, dar si siropul de trandafiri se afla pe rafturile marilor lanturi de magazine, in raioanele destinate produselor eco.

Dulceata de la Ucea de Sus poarta numele sotiei lui Dan Florea, ,,Aspazia", femeia fiind cea care se ocupa cu procesarea petalelor si cu distributia produselor. Anual livreaza mii de borcane de dulceata de trandafirii si mii de sticle de sirop, dar si otet. De asemenea pregatesc dulceata de trandafiri si sirop pentru bolnavii de diabet, pe care il fac fara zahar pe baza de sirop de agave.

 


Cautare